Bij het Eindhovense lichtbedrijf Signify draait het niet meer alleen om verlichting. Philips’ voormalige lichtdivisie ziet lampen vooral als een manier om andere diensten en producten te leveren. Zoals lifi: wifi maar dan uit een lamp en, volgens Signify, eveneens een stuk veiliger.

Vandaag lanceren de Eindhovenaren een snelle variant van het vorig jaar geintroduceerde lifi. Ze noemen het ‘Trulifi’, snel genoeg om de huidige glasvezelnetwerken bij te benen. De eerste kantoren zijn er al mee uitgerust. In plaats van informatie door te sturen via radiofrequentiegolven (wifi), stuurt lifi data door via zichtbaar licht. De verbinding uit de ledlampen die bijvoorbeeld in kantoren, luchthavens of ziekenhuizen kunnen worden geïnstalleerd is voor maximaal zestien gebruikers.

Alleen de gebruikers die onder de ledlampen zitten, kunnen via het snelle netwerk werken. Nu worden draadloze wifi-verbindingen op dergelijke plekken door iedereen gedeeld. Dat is misschien gemakkelijk maar veel bedrijven vinden wifi niet veilig genoeg. Signify brengt Trulifi per direct op de markt. Het lichtconcern verwacht er veel van. Signify becijfert dat op dit moment zo’n zestig procent van alle verstuurde data via wifi verloopt. Wereldwijd is het dataverbruik per maand zo groot dat het gelijk staat aan 2000 jaar non stop muziekbestanden afspelen. Klanten zullen gaan bekijken welke verbindingen, lifi, wifi of 5G, het beste bij hen past, verwacht het bedrijf.

Voor Signify zijn dergelijke nieuwe producten een belangrijk deel van de transformatie. De markt voor conventionele verlichting verschrompelt in ijltempo en op het gebied van led-verlichting is de concurrentie moordend, met name van goedkope Chinese producenten. Om te kunnen groeien, zet Philips dus in op meer dan licht alleen. Zoals met elektronica volgehangen lantaarnpalen.

Philips Lighting zet volgende stap in intelligente verlichting

Philips Lighting presenteerde maandag in Frankfurt op de beurs Light & Building het nieuwe softwareplatform Interact. Aan het internet verbonden LED-armaturen verzamelen gegevens die door het platform worden beheerd en geanalyseerd. Op basis van die data kunnen gebouwen beter worden beheerd.
Met een app op je telefoon een vergaderruimte reserveren, door een gebouw navigeren of de lichten in je kantoor automatisch naar jouw behoefte laten schijnen als jij binnenkomt. Het is allemaal mogelijk met softwareplatform Interact. Verlichtingssystemen voorzien van sensoren genereren data die op het softwareplatform worden verzameld, beheerd en geanalyseerd.

Softwareplatform Interact werd maandag gepresenteerd in Frankfurt op de beurs Light & Building, de belangrijkste lichtbeurs ter wereld. Met het nieuwe platform wil Philips Lighting zijn professionele klanten in staat stellen het gebruik van hun gebouwen of ruimte beter in kaart te brengen. Op basis van die data-analyses kunnen zij de verlichting, klimaatbeheersing en schoonmaak van hun gebouwen exact afstemmen op het gebruik van de ruimtes waarmee ze het energieverbruik en de kosten kunnen terugbrengen. Op de Hamdan Bin Mohammed Smart University in Dubai is het Interact softwareplatform al geïnstalleerd. Tot grote tevredenheid van de studenten die via een app op hun telefoon die communiceert met de verlichting, hun weg vinden naar de juiste ruimte, waar het bovendien koel is omdat de airco weet hoeveel mensen er binnen zijn en zich daarop aanpast.

LED lampen

Er bestaan zeer veel verschillende merken van LED lampen. Wij, online-ledshop.be, bieden enkel LED lampen van Philips en Osram aan. Bij deze merken ben je 100% zeker dat je kwaliteit koopt. Hun lampen komen altijd als één van beste uit de testen. Wij bieden dus geen huismerken of c-merken uit China aan waarvan je niet zeker bent wat de kwaliteit er van is.